Kontakt z redakcją:

Dawid Brzeziński
[email protected]
tel. 796 521 531

Kontakt w sprawie reklamy: [email protected]
lub https://premiumeo.pl

Właścicielem portalu ślubnego
menmeet.pl jest:
F.H.U. Dawid Brzeziński
ul. Lubuska 4/57
40-219 Katowice

Torty rustykalne – powrót do natury i tradycyjnych smaków

Wesele w stylu rustykalnym to hit ostatnich lat. Prosta suknia ślubna, drewniane ozdoby sali weselnej i dekoracje nawiązujące do natury to podstawowe elementy na tego typu przyjęciach. Motyw przewodni powinien znaleźć odzwierciedlenie także w dekoracji stołu, a nawet słodkich dodatków. Jak wybrać tort rustykalny, by najlepiej wpisywał się w konwencę wesela?

Torty rustykalne – jaki smak wybrać?

Wybór smaku zależy od osobistych preferencji Państwa Młodych, ale także od pory roku. Latem warto postawić na owoce sezonowe. Truskawki, maliny, jagody czy borówki zapewniają orzeźwienie, dzięki czemu tort nie powinien zostać uznany za przesadnie słodki.

Zimą i jesienią lepiej sprawdzą się smaki takie, jak orzech, kawa, ewentualnie czekolada. Niezmiennie kojarzą się one z miłą, jesienno – zimową atmosferą. Wybierając owoce, również można zdecydować się na sezonowe: jabłka, winogrona i gruszki. Dodatkowo owoce te doskonale skomponują się z jesienną dekoracją. Ciekawym trendem jest też sięgnięcie po tradycyjne, rzadko dziś wykorzystywane syropy i powidła z pigwy, jarzębiny, czy czarnego bzu.

Nagie torty rustykalne – naked cakes

Planując wesele w stylu rustykalnym, lepiej zapomnieć o torcie pokrytym cukrową masą. Ciężkie i sztuczne dekoracje zupełnie nie pasują na tego typu imprezy. Dużo lepiej prezentować będzie się tort bez żadnej polewy, nazywany z języka angielskiego “naked cake”. Dla tego typu ciast charakterystyczną jest minimalna ilość kremu, przynajmniej na obrzeżach. Zazwyczaj boki są ledwie muśnięte masą, albo obsypane cukrem pudrem.

Przygotowanie takiego ciasta to nie lada wyzwanie. Nie ma tu miejsca na niedoskołości biszkoptu, ponieważ w żaden sposób nie zostaną one ukryte. Poszczególne warstwy ciasta muszą mieć taką samą grubość i dobrze współgrać kolorystycznie z kremem i ozdobami. Świetnie prezentują się wysokie torty, w zależności od ilości gości można też postawić na ciasto piętrowe lub kilka ciast na piętrowych paterach.

Torty rustykalne pokryte masą maślaną 

Powrotem do tradycji i rustykalnego stylu jest też zastosowanie maślanych mas, nawiązujących do smaku sprzed lat. Pokryty maślanym kremem biszkopt nie musi być idealnie równy. Także sam krem na bokach rozprowadzany jest jako dość gruba warstwa, pozornie od niechcenia i nieidealnie, .

Specyficzna konsystencja maślanej masy pozwala na nadanie wykończeniu tortu surowej tekstury. Zazwyczaj weselny tort rustykalny składa się z kilku mniejszych ciast, rzadko jest to wysoki tort piętrowy.

Nie trzeba się obawiać, że maślane torty rustykalne będą mniej efektowne niż ciasta z masą cukrową. Kremy mogą być zabarwione na wiele kolorów dzięki barwnikom spożywczym, albo owocom. Te drugie nadadzą dodatkowo ciastu wyśmienity smak.

Dekoracja tortu rustykalnego

W zależności od preferencji i upodobań, tort może być ozdobiony na wiele sposobów.

  • Dekoracje z żywych kwiatów – to kwintesencja stylu rustykalnego. To jednocześnie jeden z najprostszych i najbardziej eleganckich sposobów na ozdobienie ślubnego tortu. Najlepiej wykorzystać do tego celu kwiaty jadalne. Należą do nich między innymi: bratki, fiołki, chryzantemy, goździka, frezje, lawenda, piwo e, storczyki, róże i tulipany. Różnorodność kwiatów pozwala na idealne dopasowanie ich do reszty stylizacji i bukietu Panny Młodej.
  • Zielone gałązki – dekoracja zielonymi gałązkami sprawdzi się tam, gdzie reszta sali udekorowana jest w podobnym stylu – króluje surowe lub przyciemniane drewno, a także zieleń. Do dekoracji tortu rustykalnego świetnie sprawdzą się gałązki eukaliptusa, czy ruskusa.
  • Owoce sezonowe – doskonałe zarówno do lekkich tortów o smaku owocowym, jak i przełamanie cięższych czekoladowych i orzechowych smaków. Do dekoracji wykorzystać można zarówno popularne owoce, jak truskawki, maliny, czy winogrona, ale też bardziej oryginalne, na przykład owoc jarzębiny, czarnego bzu, aronii.
  • Drewniane toppery – bardzo delikatne uzupełnienie tortu. Na topperach można umieścić imiona Młodych, albo ważne dla nich słowa.

Torty rustykalne to ciasta, które pozwalają przypomnieć sobie smaki dzieciństwa. Charakterystyczne są dla nich lekkie maślane i owocowe kremy, a także eleganckie a jednocześnie naturalne wykończenie. Taki tort doskonale wpisze się w klimat wesela.

[Głosów: 1   Average: 5/5]