Przykładowe menu weselne

Sunday, 03. 6. 2011  –  Kategoria: Organizacja wesela

Przykładowe menu weselne

Jeśli masz problem z wyborem menu weselnego, albo nie wiesz co króluje na weselnych stołach, to zapoznaj się z propozycjami dań przygotowanych przez nas. Zestawiliśmy propozycje pysznych dla podniebienia i pięknych dla oka dań, wraz z podziałem na kolejność ich podawania. Dania możesz dowolnie wybierać, zmieniać, odrzucać.

Przykładowe menu weselne

1. Pierwsze ciepłe danie, to przyjeździe do sali weselnej:
- zupa: tradycyjnie jako pierwszy rosół czysty lub z kluseczkami,
- potem do wyboru: potrawka z kurczaka, zrazy wołowe, kaczka smażona z jabłkami i buraczkami, dewolaje, kotlet schabowy ze szparagami, kotlet schabowy z ananasem i żurawiną, kotlet schabowy z serem i brzoskwinią, gołąbki góralskie w sosie pomidorowym, klopsiki w sosie kurkowo-śmietankowym,
- do tego ziemniaki i sosy lub ryż,
- surówka, kapusta zasmażana, buraczki zasmażany, marchewka duszona z groszkiem lub mizeria.

2. Zimne przystawki na stołach gości, cały czas uzupełniane:
- rolada w galarecie, pstrąg w galarecie lub wędzony,
- półmiski z wędlinami oraz wyrobami własnymi: schab pieczony karczek pieczony, rolada, boczek pieczony, pasztety, wędliny szlachetne,
- deski serów,
- klopsiki rybne, łosoś wędzony, śledź na różne sposoby, sałatka z krewetkami,
- sałatka grecka z fetą i oliwkami, sałatka cezar,sałatka gyros,
- sałatki majonezowe: warzywna, królewska, pieczarkowa,
- rolada z indyka w galarecie z nadzieniem,
- jajka w sosie tatarskim, z kawiorem, faszerowane, z łososiem,
- ryba po grecku,
- galareta,
- ogórki konserwowe, pieczarki marynowane, papryka marynowana, gruszki marynowane oraz ogórki zielony i świeże pomidory,
- chleb, tosty, masło.

3. Drugie ciepłe danie, do wyboru :
- barszczyk czerwony,
do tego pierogi z mięsem oraz kapustą i grzybami, krokiety, paszteciki,
- albo kluski śląskie, kopytka w sosie pieczarkowym, pyzy ziemniaczane,
podawane z karkówką pieczoną w sosie śliwkowym, zrazy z polędwicy wołowej, warkocz z polędwicy w borowikach, schab z morelą, schab ze śliwką, szaszłyki,
oraz surówki,
- albo łosoś gotowany z ryżem.

4. Następne ciepłe danie po godz. 23:00, do wyboru:
- dzik pieczony, udziec wieprzowy, prosiaka pieczony w całości z kapustą zasmażaną,
- indyk lub kaczka pieczona z sosem żurawinowym,
-faszerowane pieczone szczupaki z sosem koperkowym,
- kuleczki ziemniaczane, frytki z udkiem faszerowanym, rolada z kurczaka, filet w zalewie miodowej z grilla, karkówka z grilla,
- warzywa z wody: fasolka zielona, fasolka żółta, marchewka, kalafior, brokuły.

5. Ostatnie ciepłe danie ok. godz. 1:00 w nocy, do wyboru:
- barszcz biały z kiełbasą, strogonow lub flaczki,
-bigos z kiełbasą, kiełbasa pieczona, kaszanka pieczona.

6. Desery, ciasta, owoce ogólnodostępne przez całe wesele na wyznaczonych stołach z ciastami:
- ciasta np. marcinki, sękacze, ciasto orzechowe, sernik, w-zetka, mrowisko,
- fontanna czekoladowa i pianki do maczania,
-owoce w galarecie z bitą śmietaną,
-owoce świeże: winogrono ciemne, winogrono różowe, winogrono jasne, kiwi, pomarańcze, mandarynki, banany, truskawki, ananasy, brzoskwinie,
- kelnerzy mogą roznosić lody,
- kawa, śmietanka, herbata, cytryna, cukier.

7. Tort podawany jest po oczepinach, najczęściej około północy.

Comments are closed.


Niedawno napisane