Dieta w ciąży

Dieta w ciąży / Źródło: SXC.hu / Autor: doriana_s

Nie od dziś wiadomo, że ciąża to czas wielu wyrzeczeń, których przyszła mama podejmuje się w imię niezakłóconego i prawidłowego rozwoju nienarodzonego jeszcze dziecka. Bardzo istotną rolę odgrywa w tym przypadku odpowiednia dieta w ciąży, prowadzona wedle kilku, najważniejszych zasad. Odpowiedni plan żywieniowy warto opracować jeszcze przed zajściem w ciążę, bowiem wszelkie niedobory substancji, takich jak wapń, żelazo lub kwas foliowy, mogą skutkować uszczerbkiem na zdrowiu dziecka. O czym należy pamiętać, prowadząc ciążową dietę?

Kaloryczność posiłków

Popularne powiedzenie mówi, że kobieta w ciąży powinna jeść za dwoje. Nie tyle za dwoje, co dla dwojga! Niestety zbyt duża wartość kaloryczna spożywanego jedzenia, w krótkim czasie może doprowadzić do otyłości w ciąży, co będzie skutkować gorszym samopoczuciem, narastającymi problemami z układem ruchu oraz układem sercowo-naczyniowym. Warto wiedzieć, że w trakcie ciąży, zapotrzebowanie organizmu na energię zwiększa się tylko o około 300 kcal, co stanowi około 15% podaży kalorycznej dorosłej kobiety.

Zbilansowany jadłospis

Ciąża to okres, w którym apetyt może płatać figle. Dlatego kobiety w ciąży powinny być szczególnie uczulone na to, żeby produkty żywnościowe wybierać z głową. Przygotowując posiłki, należy kierować się rozsądkiem, a nie apetytem – dotyczy to głównie jakości spożywanych dań. Trzeba pamiętać, że wraz z pożywieniem należy dostarczyć do organizmu odpowiednią ilość związków mineralnych, białek, węglowodanów i witamin, które to substancje odgrywają nadrzędną rolę w rozwoju malucha.

Odpowiednie nawodnienie

Zdrowa dieta w ciąży powinna również uwzględniać przyjmowanie zwiększonej ilości płynów w ciągu dnia, co jest związane ze wzrostem zapotrzebowania organizmu ciężarnej kobiety na wodę. Substancja ta stanowi środowisko, w którym zachodzą liczne reakcje chemiczne, buduje również barierę ochronną  płodu, w postaci łożyska i płynu owodniowego.

Uzupełnianie poziomu witamin

Niestety, nawet  w przypadku stosowania zbilansowanej diety, bardzo często obserwuje się niedobory witamin u kobiet w ciąży, a dotyczy to szczególnie kwasu foliowego. Foliany, zawarte głównie w produktach roślinnych, u blisko 50% kobiet w ciąży nie mogą zostać prawidłowo wchłonięte. Na skutek istnienia defektu enzymatycznego, przyswajanie kwasu foliowego zostaje zahamowane, co stwarza zagrożenie powstania licznych wad rozwojowych u płodu, a nawet przedwczesnego porodu lub śmierci wewnątrzmacicznej. Substancją, która całkowicie eliminuje problem nieprzyswajalności folianów, jest metafolina, dostępna w preparacie witaminowym Femibion. Przyjmując kwas foliowy w takiej postaci, kobieta w ciąży nie musi martwić się już, czy dostarczyła do organizmu odpowiednią ilość folianów i czy zostały one prawidłowo wchłonięte.

Comments are closed.


Niedawno napisane